Czy wybrać tanie jedzenie?

Mamy zróżnicowany gust, jeśli chodzi o kuchnię. Jednego dnia wolimy zjeść rodzimą potrawę podczas obiadu u rodziców, zaś drugiego coś związanego z gastronomią zagraniczną. Ze względu na powszechny dostęp do rozmaitych przepisów kulinarnych, nie musimy wybierać się do restauracji, aby skosztować egzotycznych dań. Możemy przygotować je sami, pod warunkiem, że zrobimy wszystko zgodnie z zaleceniami danego przepisu. Musimy dysponować do tego zapasem czasu, ponieważ często zajmuje nam to dłuższą chwilę.

kebabJeżeli chcemy zjeść zdrowe jedzenie na mieście to powinniśmy wybrać się do dobrej restauracji, w której pracują kucharze znający się na swoim fachu. Wybieramy się do różnych miejsc, którymi najczęściej są to restauracje związane z kuchnią włoską, azjatycką lub arabską. Wybór dań w menu jest bardzo bogaty i na pewno znajdziemy coś, co przypadnie nam do gustu. W restauracji włoskiej zjemy prawdziwą pyszną lasagnę lub pizzę, zaś w azjatyckiej wyśmienite danie z woka.

W przypadku, gdy decydujemy się na obiad lub kolację w restauracji to potrzebujemy na to więcej czasu, ponieważ przygotowanie takiego posiłku wymaga cierpliwości. Zwłaszcza, kiedy w knajpie jest duży ruch. Jeżeli jednak spieszymy się na umówione spotkanie lub gdziekolwiek indziej to pozostają nam wtedy dania fast food. Sieci oferujących takie jedzenie jest wiele. Od tych, serwujących różne rodzaje hamburgerów i kanapek, po wiele dań z kurczaka.

Jeżeli się spieszymy to możemy również zjeść posiłek w barze mlecznym. Nie dość, że jest tanio, to jedzenie jest tam całkiem dobre. Miejsca te są jednak zatłoczone i czasami musimy poczekać, aż jakiś stolik się zwolni. Zazwyczaj w takim barze zjemy tradycyjnego kotleta schabowego, pierogi z mięsem albo żurek. Dobrą alternatywą szybkiego jedzenia, o którym mowa powyżej są także dania typu kebab. W ostatnich latach stały się one bardzo popularne. Polecam sieć w Krakowie U Szwagra.

Nic dziwnego, ponieważ nie dość, że są tanie to są stosunkowo zdrowe. W dodatku nie czeka się długo na ich przygotowanie. W ich skład wchodzi przede wszystkim dobrze opiekane mięso. Zazwyczaj do takich dań używa się mięsa wołowego, baraniego lub drobiowego. Do tego dochodzi pita lub duża bułka oraz zestaw warzyw. Na koniec dodaje się jeszcze sos ostry, łagodny lub mieszany. Lokale, w których zjemy kebab często są otwarte do późnych godzin nocnych lub nawet i całą dobę.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)