Acai – brazylijska żyła złota

Są fioletowe, kuliste, niewielkie i przy pierwszym spojrzeniu przypominają kiście winogron. Owocują dwa razy w ciągu roku. Jagody acai, bo o nich mowa, zrywane są ręcznie przez ludność zamieszkującą tereny Amazonii i stanowią nawet do 42% pożywienia rdzennych mieszkańców dżungli.

Alexander Schauss, specjalista od zdrowej żywności, przyczynił się do rozpowszechnienia acai w innych krajach. W bardzo szybkim czasie owoce stały się popularne w Hollywood, gdzie importowano je ze względu na działanie odchudzające. Wkrótce zyskały one miano „brazylijskiej żyły złota”. W 2009 roku alarmowano nawet, że jego rozprzestrzenienie miało wpływ na drastyczne ograniczenie dostępu do żywności rdzennym amazońskim plemionom. Po zerwaniu bowiem, jagody przetwarzane są na ekstrakt – proszek lub kapsułki, które z kolei trafiają do sklepów na całym świecie. Nie ma możliwości zakupienia owoców, a jedynie wyciśnięty z nich sok. Do produkcji tabletek wysusza się je w wysokiej temperaturze, co wpływa niekorzystnie na ich właściwości. Stąd pojawiające się negatywne opinie u niektórych osób zażywających kapsułki. Za dużo zdrowsze uważa się spożywanie soku, ale odpowiednio przetworzonego – takiego, który zawiera w sobie opty-acai, czyli wyciąg z jagód najbardziej zbliżonych do tych świeżo zerwanych.

jagody acai - hanojuW Polsce ogólnodostępne są suplementy, w których skład wchodzi acai. Warto jednak sprawdzać czy posiadają one certyfikaty i czy są w pełni naturalne – niektórzy producenci dodają sztuczne barwniki lub niezdrowe konserwanty. Szukając jagód acai z pewnością warto zobaczyć ofertę sklepu Hanoju.

Jagody acai są nazywane bombą odżywczą, ponieważ zawierają w sobie komplet witamin (A, B1, B2, C, E) i podstawowych składników, takich jak wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor czy beta karoten. Obejmują kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 – poprawiające sprawność umysłową oraz polifenole korzystnie wpływające na stan serca i obniżające poziom cholesterolu.

Raport Natural Standards Research Collaboration (związanej ze Światową Organizacją Zdrowia) ukazał, że owoce działają pozytywnie na samopoczucie, poprawiają komfort snu i zasoby energii do działania. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji. Poprawiają wygląd cery – znajdujące się w nich fitosterole nawilżają i ujędrniają skórę. Przyspieszają one metabolizm, spalanie tkanki tłuszczowej i hamują apetyt. Niestety, bez wspomagania preparatu odpowiednimi ćwiczeniami, właściwości jagód okazują się niewystarczające.

Acai mają jeszcze jeden atut – niezwykle charakterystyczny smak porównywany do połączenia czekolady z jagodą lub winem. Badania ukazują, że już niewielka ilość tych owoców przynosi zadowalające efekty. Ważna jest zatem nie ich liczba, a jakość produktu.

Mimo wielu właściwości medycznych przypisywanych fioletowym owocom, należy zdawać sobie sprawę, że jagody acai nie zostały zakwalifikowane na listę lekarstw i jedynie uznaje się, że wspomagają one organizm w czasie choroby, w procesie odchudzania lub profilaktycznie bronią go przed osłabieniem.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)